Sphinx, sieć restauracji zarządzana przez Sfinks Polska, 14 grudnia wprowadziła zimową odsłonę menu.
Największą nowością jest grupa dań CZAS NA FIT , w której znajdują się lekkie zestawy skomponowane z mięs i ryb podawanych z mieszanką warzyw na ciepło. Oprócz tego Sphinx wprowadził nowe propozycje do niemal każdej grupy dań w menu. Równocześnie z nowościami kulinarnymi do restauracji trafiło także nowe Sphinx Menu, czyli karta dań wzbogacona o sekcję artykułów lifestylowych i porad. Najnowsze Sphinx Menu otwiera wywiad z Jarosławem Bieniukiem, znanym piłkarzem ekstraklasy i reprezentantem Polski, a prywatnie mężem aktorki Anny Przybylskiej.
W Sphinx Menu, oprócz okładkowego wywiadu, można znaleźć wiele artykułów, przepisów, a także porad, np. jak dobrze sprawić karpia. Swoje sztuczki i sposoby na tę królewską rybę, przydatne zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem, zdradza Klaudiusz Wachowiak - szef kuchni sieci Sphinx. W nowym Sphinx Menu można też znaleźć wskazówki, jak dotrzymać noworocznych postanowień związanych z dbaniem o dobrą sylwetkę, a także praktyczne przewodniki dla osób organizujących domowe przyjęcia. Natomiast w sekcji Podróże ze Sphinksem znajduje się relacja z wycieczki na Kubę, dokąd wyjechała jedna z laureatek konkursu organizowanego przez sieć Sphinx. Oprócz artykułów i wywiadów, goście restauracji którzy sięgną po Sphinx Menu, znajdą w nim całą nową kartę dań, obowiązującą w sieci od 14 grudnia.
- "W zmienionym menu restauracji Sphinx proponujemy klientom sporo nowych smaków. Z jednej strony zachęcamy do wypróbowania naszych kultowych potraw w nowym wydaniu, np. shoarmy z indyjską przyprawą garam masala oraz shoarmy wykwintnej z kardamonem, a z drugiej wprowadzamy zupełnie nowe propozycje. Wśród nich znajduje się cała grupa dań, które powinny zainteresować osoby, ceniące sobie lekkie i jednocześnie bogate w witaminy potrawy. Z myślą o nich skomponowaliśmy dania na bazie mięs i ryb w ziołach oraz warzyw na ciepło. W ten sposób nasza oferta daje możliwości, aby zjeść zarówno solidnie, jak i lekko" komentuje Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki zarządzającej siecią Sphinx.
W grupie dań CZAS NA FIT , znajdują się m.in. polędwiczka z zielonym oczkiem, czyli mięso z polędwicy wieprzowej nadziewane szpinakiem, pstrąg grillowany z ziołami czy łosoś na sposób królewski. Wszystkie potrawy z tej grupy podawane są na mieszance gotowanych warzyw.
Oprócz tego Sphinx proponuje swoim gościom wiele innych nowości. Są wśród nich m.in. shoarma masala w indyjskich przyprawach, stek w sosie bearnaise, makaron tagliatelle z łososiem, a na deser panna cotta. Zmienione menu zawiera także propozycję dla klientów, którzy lubią spotkać się w większym gronie. To zestaw panierowanych przekąsek Party Mix w którym znajdują się kawałki kurczaka, serowe paluszki, różyczki kalafiora, krążki cebuli oraz pieczywo czosnkowe i sos.
Inną nowością, wprowadzoną do sieci wraz ze zmienionym menu, jest wzbogacenie zestawów dań dla dzieci o prezent, którym są maski zwierząt. W menu dla najmłodszych pojawiła się także nowa propozycja zestaw chrupiące kurczaczki w bułce pita.
Wraz z nowym menu w sieci Sphinx wprowadzono specjalne dania lunchowe, podawane w godz. 12.00 14.30. Wśród dziewięciu dań oferowanych w tej samej cenie można znaleźć m.in. francuski stek z sosem Cafe de Paris oraz dodatkami, dorsza w płatkach migdałowych z frytkami lub ryżem oraz surówkami, klasyczne zestawy z shoarmą, czy sałatkę GRECKA UCZTA . W ramach zestawu lunchowego do dania głównego można domówić za niewielką cenę jedną z dwóch zup lub deser.