MAKRO Cash & Carry uruchamia pierwszą specjalistyczną platformę rybną w Polsce

http://www.newss.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4843&Itemid=1 | 08/07/2009 18:07

1 lipca br. firma MAKRO Cash & Carry uruchomiła pierwsze w kraju specjalistyczne centrum dystrybucji ryb i owoców morza. Dzięki nowemu rozwiązaniu klienci MAKRO przez 7 dni w tygodniu będą mieli dostęp do szerokiej oferty świeżych ryb.

Świeże ryby i owoce morza dostępne tylko raz w tygodniu? To już przeszłość. Dzięki nowej specjalistycznej platformie rybnej klienci MAKRO Cash & Carry będą mogli zaopatrywać się w najwyższej jakości ryby i owoce morza każdego dnia. Platforma rybna, usytuowana w okolicach Częstochowy, to odpowiedź firmy na rosnącą popularność ryb i owoców morza w naszym kraju i ewoluujące gusty kulinarne Polaków.

Jednym z podstawowych założeń projektu jest gwarancja dostępności świeżego towaru. Maksymalne skrócenie łańcucha dostaw zapewnia ciągłość sprzedaży i stałą dostępność asortymentu we wszystkich halach MAKRO. Ryby i owoce morza są dostarczane na platformę bezpośrednio od hodowców i rybaków tuż po połowach. Ułożone i przesypane lodem w specjalnych styropianowych pojemnikach przeznaczonych do transportu trafiają na Platformę. Po dokładnej kontroli jakościowej i zakwalifikowaniu do dalszego obrotu dostarczane są do wszystkich hal MAKRO.

Chcemy, aby przekonanie, że świeżą rybę można nabyć tylko raz w tygodniu, przeszło do lamusa. Nadszedł czas, by klienci przyzwyczaili się, że dostawa świeżych ryb odbywa się 7 dni w tygodniu. Dzięki nowemu rozwiązaniu we wszystkich naszych halach dostępna będzie ponadto poszerzona oferta ryb i owoców morza, co pozwoli klientom poznać ich nowe gatunki mówi Elżbieta Gołębiowska, Dyrektor Pionu Handlowego MAKRO.

Nowa forma dystrybucji gwarantuje nie tylko dostępność i różnorodność gatunków, lecz także najwyższą jakość. W ramach nowej platformy MAKRO współpracuje bezpośrednio z najlepszymi łowiskami i sprawdzonymi dostawcami. Firma wprowadziła również specjalistyczną formę transportu dedykowaną wyłącznie produktom rybnym. Dlatego do klientów trafiają ryby i owoce morza o wyrazistym smaku i delikatnym kolorze, które zaspokoją gusta kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki scentralizowanemu procesowi dostaw i wyszkolonemu zespołowi, który pracuje na platformie 24 godziny na dobę, mamy pełną kontrolę nad jakością ryb, które trafiają do naszych hal mówi Marianna Janicka, Menedżer ds. Zarządzania Jakością.

Platforma rybna to pierwsze i jedyne takie przedsięwzięcie w Polsce. Mamy świadomość, że proces wdrażania nowego sytemu dostaw będzie długi, ale już w wakacje nasi klienci z pewnością odczują różnicę w dostępności świeżych ryb w halach MAKRO mówi Leszek Jurczak, Menedżer ds. Grupy Klientów HoReCa MAKRO.

MAKRO Cash & Carry nie tylko gwarantuje swoim klientom z branży hotelarsko-gastronomicznej stałą dostępność najwyższej jakości świeżych ryb, lecz także wspiera ich w odpowiednim wykorzystaniu zakupionych w MAKRO produktów. W MAKRO Centrum Rozwoju Firm odbywają się profesjonale szkolenia kulinarne z przyrządzania potraw rybnych i profesjonalnej obróbki wstępnej całych ryb, ze szczególnym uwzględnieniem trudnej sztuki filetowania. Jeżeli restaurator chce zachwycić swoich gości wyjątkową jakością składników i niebanalnym smakiem posiłków, świeże ryby zakupione za pośrednictwem platformy rybnej, w połączeniu z umiejętnościami uzyskanymi podczas szkolenia, stanowić będą klucz do sukcesu.


Nowość dostępna w sieci:

Makro