Firma Jawo, specjalizująca się w ręcznej produkcji pierogów, w swojej ofercie posiada także dania na patelnię oraz produkty ziemniaczane, których przykładem są kartacze. Kartacze, zwane też cepelinami to potrawa sporządzana z ziemniaków, mięsa, cebuli i aromatycznych przypraw. Jest to potrawa niezwykle sycąca oraz pożywna, a także bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy zamrożone kartacze Jawo wrzucać pojedynczo na ok. 3 l posolonego wrzątku tak, by nie przerwać wrzenia. Od momentu wypłynięcia kartaczy na powierzchnię gotować ok. 7 minut i gotowe!
Kartacze polać można sosem lub posypać prażoną cebulką. Będą doskonałe – i zdrowe - także z zestawem surówek. Ich nadzienie składa się z soczystego i aromatycznego mięsa wieprzowego i wołowego, otulające je ciasto wprost rozpływa się w ustach, a starannie dobrane przyprawy podkreślają wyważony smak farszu.
Kartacze Jawo zostały docenione przez ekspertów i otrzymały takie tytuły jak: Znak "Poznaj Dobrą Żywność", Jurajski Produkt Roku 2010.