Zewsząd otacza nas nowoczesność. Komputery i telefony, choć są coraz mniejsze, mają nieprawdopodobne możliwości, coraz szybsze samochody same odnajdują drogę, a obraz z telewizora można pomylić z rzeczywistością. Lubimy, gdy urządzenia nie tylko działają bez zarzutu, ale i zaskakują rozwiązaniami, dzięki którym łatwiej uporasz się z codziennymi obowiązkami. A w kuchni? Tak, tam także wiele się zmieniło, odkąd na polskim rynku pojawił się Electrolux Inspiro, naprawdę nowoczesny piekarnik.
Kuchenny przewrót
Kiedy w aparatach fotograficznych wprowadzono funkcję auto-focus nikt nie przypuszczał, że dzięki niej zmieni się tak wiele. Wkrótce jednak okazało się, że dzięki automatycznemu nastawieniu ostrości można uniknąć wielu błędów. Podobną rolę w kuchni odgrywa Inspiro, pierwszy na świecie piekarnik, który automatycznie wybiera i kontroluje parametry pieczenia dla ponad 75 typów potraw. Jest samodzielny i precyzyjny, więc bez obaw powierzymy mu dowolne danie. Rezultat jego pracy będzie z pewnością smakowity. Nowy piekarnik to wyjątkowy produkt na polskim rynku. Szybko zdobędzie zaufanie domowników i w kuchni stanie się wprost niezastąpiony. Urządzenie w roli szefa kuchni? W XXI wieku wszystko jest możliwe.
Inspiro lubi pracować sam
Tradycyjny termostat, element charakterystyczny dla wszystkich piekarników, w przypadku Inspiro nie zdaje egzaminu, urządzenie to pracuje bowiem zupełnie inaczej. Wystarczy, że na czytelnym wyświetlaczu LCD wybierzemy funkcję pieczenie i określimy rodzaj mięsa, by Inspiro przejął inicjatywę. Sam oceni wagę dania, a dzięki specjalnym sensorom obliczy zużycie energii i czas niezbędny do podgrzania potrawy, od momentu uruchomienia do uzyskania pożądanego efektu. Następnie połączy te informacje z danymi, które zawiera jego baza profesjonalnych technik pieczenia. Na tej podstawie sam wybierze sposób podgrzewania, włączając grzałkę górną, dolną, nawiew i grill. O zakończeniu pracy powiadomi sygnałem akustycznym. Jeżeli zdecydujemy się na ręczne ustawienie funkcji, Inspiro dostosuje się do naszych oczekiwań, ponieważ może pracować także jak tradycyjny piekarnik.
Jedyny w swoim rodzaju
Electrolux Inspiro ma dwie podstawowe zalety, które znacznie ułatwiają realizację każdego kulinarnego przedsięwzięcia. Po pierwsze jest jedynym dost pnym na rynku modelem, który umożliwia korzystanie z kombinacji tak wielu funkcji podczas przygotowywania jednego dania, bez konieczności powtórnego programowania urządzenia. Po drugie, wybierając odpowiednie parametry pieczenia potrawy, korzysta z danych zapisanych w jego pamięci, obejmujących cykl przygotowania około 300 różnorodnych dań, więc przyrządzenie dowolnego z nich będzie dziecinnie proste. Domowy jabłecznik, soczysta kaczka czy włoska pizza upieką się same, a ich niepowtarzalny smak będziemy długo pamiętać.
Chociaż nowy na rynku piekarnik Inspiro dopiero zaczyna podbijać serca użytkowników, zdążył już odbył podróż po Europie. Testowany w wielu krajach, doskonale sprawdził się podczas przygotowywania lokalnych specjałów. Przeszedł też chrzest bojowy w restauracji i w domu zawodowego kucharza.
Piekarnik do zabudowy w słupku Inspiro EOC 69400X dane techniczne:
- Automatyczne programy gotowania z wykorzystaniem termosondy,
- Automatyczne programy gotowania z wykorzystaniem automatyki wagowej,
- 13 programów gotowania (ogrzewanie górne i dolne, nawiew, grill, grzałka pierścieniowa, rożen),
- Sterowanie sensorowe, centralna nawigacja,
- Elektroniczna regulacja temperatury,
- Zabezpieczenie przed dziećmi,
- Funkcje: szybkiego nagrzewania, pieczenia w niskich temperaturach, podtrzymania temperatury, proponowania temperatury,
- Minutnik,
- Przepisy pieczenia,
- Wskaźnik ciepła pozostałego, wskaźnik ciepła aktualnego,
- Wyłącznik bezpieczeństwa piekarnika,
- 3 programy czyszczenia pyrolitycznego ( 3.15 h, 2.45 h, 2.15 h),
- Rożen obrotowy,
- Poczwórna szyba w drzwiach,
- Filtr tłuszczowy, filtr zapachowy,
- O wietlenie halogenowe,
- Wymiary WxSxG: 590x560x546 mm,
- Pojemność: 51 litrów,
- Klasa energetyczna A,
- Kolor: stal.