Siemens - dwa nowe piekarniki do zabudowy

www.siemens-agd.pl | 13/08/2008 12:08

Dwa nowe urządzenia do zabudowy: piekarnik z funkcją pary HB36D570 oraz piekarnik parowy HB26D550, zapewnią przyjemność Twemu podniebieniu, zachowując witaminy i wszystkie wartości odżywcze potraw.

Robiąc zakupy starasz się kupić najlepsze mięso, najświeższe ryby, najsmaczniejsze warzywa i owoce. Jednak o smaku potrawy decydują nie tylko składniki, ale także sposób ich przygotowania. Tylko urządzenia do gotowania na parze marki Siemens oddadzą prawdziwy i głęboki smak dań.

Piekarnik parowy (HB26D550) to bezciśnieniowe gotowanie na parze o temperaturze od 40 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki takiemu sposobowi gotowania potrawy zawsze zachowują piękny kolor i niezmieniony kształt. Gotowanie na parze ma też tę zaletę, że nie wymaga stosowania tłuszczu. Wykorzystując dwa poziomy ułożenia potraw, szybko przygotujesz naprawdę duży obiad. Jasny i przejrzysty panel pokazuje istotne dane: na elektronicznym wyświetlaczu widzimy czas gotowania, jest też zegar z programowaniem czasu dla gotowania na parze oraz wskaźnik aktualnej godziny.

Drugi model to piekarnik z funkcją pary (HB36D570). To innowacyjne połączenie klasycznego grzania i gotowania na parze, tworzy dania cudownie soczyste i niezwykle delikatne w smaku. Ponieważ potraw nie gotujesz w wodzie, zachowują one wszystkie składniki mineralne. Nie ucierpią nawet tak wrażliwe na gotowanie witaminy jak witamina C czy kwas foliowy. Piekarnik HB36D570, dzięki funkcji pieczenia, skraca czas przygotowania potrawy nawet o 20 procent, a grzanie i parę można stosować także oddzielnie. Grzanie posłuży na przykład do pieczenia, utrzymywania ciepła potrawy lub delikatnego gotowania. Oczywiście w zależności od potrzeb urządzenie to może być wykorzystywane tylko jako klasyczny piekarnik.

Oprócz zalet zdrowotnych na uwagę zasługuje również duża różnorodność zastosowań obu urządzeń. Czasem potrawa wymaga tylko odświeżenia . Ugotowana wcześniej, wstawiona do piekarnika parowego odzyska pierwotny smak i aromat. Znawcy nie powiedzą, że jest odgrzewana piekarnik marki Siemens wspaniale ją regeneruje. Ponadto w piekarniku parowym możesz szybko i delikatnie rozmrażać zamrożone produkty.

Urządzenia Siemensa mają także inny atut, który powinien przekonać mniej doświadczonych kucharzy. Piekarniki są bardzo łatwe w obsłudze. Elektronika w piekarniku z funkcją pary HB36D570 daje Ci do wyboru jeden z 52 programów automatycznych (w HB26D550 jest 37 programów). Wystarczy wybrać odpowiedni i o powodzenie w kuchni nie musisz się martwić. Wystrarczy wybrać właściwy program i ustawić wagę pieczonej potrawy, a Twój piekarnik sam dobierze optymalne parametry pieczenia. Natomiast dzięki praktycznej funkcji pamięci, za pomocą jednego przycisku możesz wywołać ustawienia parametrów gotowania swojej ulubionej potrawy.

Proste i eleganckie wzornictwo, obudowa ze stali szlachetnej i chowane pokrętła to wszystko sprawia, że piekarniki są tak samo wysmakowane jak to, co można w nich przygotować. A ponieważ nie musisz obawiać się rozgotowania lub przypalenia potrawy, także czyszczenie piekarnika nie sprawi Ci najmniejszych kłopotów.

Postępy w gotowaniu zarówno tych prostych jak i wykwintnych dań pozwala śledzić panoramiczna szyba i halogenowe oświetlenie.