"Ryba Po Grecku" czyli tradycyjny przysmak ...z Polski

Contimax | 06/07/2011 09:07

W lipcu do oferty przetworów rybnych firmy Contimax dołączyła Ryba Po Grecku w wygodnym opakowaniu 170g. Produkt jest połączeniem opiekanych filetów śledziowych oraz pomidorowego sosu na bazie duszonych warzyw.

Skąd wzięła się nazwa i receptura tradycyjnego w Polsce dania, jakim jest Ryba Po Grecku, nikt już chyba nie pamięta. Jest jedną z tych potraw, której nazwa zdaje się wskazywać na region świata, z którego pochodzi, choć de facto ma z nim bardzo mało wspólnego. Podobnie zresztą jak śledź po japońsku, fasolka po bretońsku czy ruskie pierogi. Niektórzy uważają, że to pochodna izolacji Polski w czasach PRL-u i chęci nadania tradycyjnym daniom z naszego stołu wyjątkowej rangi przysmaków z zagranicy, choćby poprzez egzotycznie brzmiącą nazwę.

Receptura Ryby Po Grecku jest więc rdzennie Polska. Podstawą jest oczywiście sama ryba, najlepiej smażona i w panierce. Do tego sos, który bazuje na duszonych warzywach, przede wszystkim marchewce oraz pomidorach, a także odpowiednich przyprawach. Ryba Po Grecku Contimax jest połączeniem najlepszych elementów tradycyjnej receptury opiekanego śledzia w panierce oraz delikatnie duszonych warzyw. Całość zamknięta jest w poręcznym opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną propozycję na przekąskę w ciągu dnia. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawartość składników odżywczych w rybie kwasów omega 3 i witamin A, E, D oraz B12 sprawia, że jest to zdrowa alternatywa dla słodyczy i snacków, które podjadamy między posiłkami.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.