Sękacz król wszystkich ciast

Dan Cake | 01/04/2011 08:04

Sękacz jest niezwykle oryginalnym, słowiańskim ciastem, które wypiekane jest wyłącznie z naturalnych składników oraz zgodnie z wielowiekową tradycją. Wyjątkowy smak zawdzięcza unikalnej recepturze i mistrzowskiemu wykonaniu - w każdą warstwę sękacza wkładana jest nie tylko cierpliwość, ale i serce. Sękacz Dan Cake, odpowiednio pokrojony i ułożony na tacy, stanowi prawdziwą atrakcję na stole i idealną porcję słodyczy dla każdego smakosza.


Tradycja sękacza
Sękacze przygotowywano według tradycyjnej receptury, pochodzącej z samego serca kresów. Przez lata skrywana była w wiejskich chatach i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przyrządzanie tego ciasta wymagało wiele cierpliwości, a powstający efekt zachwycał smakiem, który podbił nie tylko chłopskie chaty, lecz także królewskie salony.
Jaj świeżych czterdzieści, co dała natura. Do smaku śmietany litr, co współgra jak ulał. Obficie też cukru nie żałuj i mąki, a wtedy rozkoszy tych smaków dostąpisz tak rozpoczynały się staropolskie przepisy na ten tradycyjny, a jednocześnie wykwintny smakołyk. Gotowy sękacz przypomina ścięty pień drzewa. Wygląd ten uzyskuje się w wyniku stopniowego polewania obracającego się nad wolnym ogniem stożkowatego rożna kolejnymi warstwami biszkoptowego ciasta. Powoli spływając, tworzy ono zastygające sople, które po upieczeniu przypominają wystające sęki. W przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta, przedzielone cienką warstwą ciemnego i przypieczonego, co w efekcie wygląda jak słoje roczne w pniu drzewa.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.