Daktyle, egzotyczna słodycz na wyciągnięcie ręki

Jutrzenka | 01/09/2010 10:09

Daktyle to pierwsze owoce egzotyczne jakie poznała Europa. Oprócz walorów odżywczych, posiadają także właściwości lecznicze. Daktyle drylowane marki Siesta pozwalają zgłębić tajemnicę tych owoców oraz rozkoszować się ich tropikalną słodyczą.

Palmy daktylowe uprawiano już siedem tysięcy lat temu, o czym świadczą rysunki odkryte na skałach. Sumerowie zawdzięczali daktylom rozkwit swojego królestwa, a Arabowie, ze względu na podłużny kształt owocu, nazywali je palcami światłości. Starożytni Grecy i Rzymianie również bardzo cenili sobie ich smak i chętnie przegryzali je podczas widowisk oraz spektakli teatralnych. Palmy daktylowe do dzisiaj są symbolem owocnego życia duchowego, płodności, a nawet nieśmiertelności.

Daktyle zawierają cukry i naturalne salicylany, działające jak aspiryna. Przez wieki były skutecznym lekarstwem na katar oraz kaszel. Są bogate w witaminy A, C, B1, B2 i PP, potas, żelazo, fosfor, magnez i błonnika. Jeruzalem Post opublikowało badania, z których wynika, że spożywanie daktyli nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, a co więcej - znacznie obniża poziom trójglicerydów.

Daktyle są doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, a także składnikiem dżemów, past, a nawet octu. W kuchni możemy także wykorzystać ich naturalną słodycz do łagodzenia smaku mięs, ryb i jarzyn. Arabowie udowodnili, jak szerokie zastosowanie kulinarne mają daktyle, opracowując 365 przepisów kulinarno-farmaceutycznych z ich użyciem, po jednym na każdy dzień roku.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.