Jako że piękna pogoda sprzyja spotkaniom w rodzinnym i towarzyskim gronie, a człowiek jak wiadomo jeść musi, najwyższy czas oficjalnie
Każdy pracujący i każdy uczący się wie jedno na pewno - nie ma przyjemniejszej perspektywy niż zbliżający się weekend. Słoneczne dni i ciepłe majowe wieczory to idealny czas na sporą dawkę relaksu wśród znajomych. Wiosną i latem cała Polska grilluje, a w powietrzu roznoszą się aromatyczne wonie karkówek, żeberek, ryb, szaszłyków, kiełbasek i boczku Oczywiście nie samym mięsem Polak żyje, dlatego cukinie, ziemniaczki czy nawet banany są na ruszcie równie mile widziane.
Jak jednak urozmaicić kulinarne wiosenne spotkania? Ostatecznie nawet nieśmiertelna sałatka z pomidorów i cebuli może się przejeść, a nie każdy lubi unoszący się wokół siebie intensywny zapach czosnku z tzatzików. Wszystko wskazuje na to, że w tym sezonie prawdziwym przebojem wiosennych spotkań na świeżym powietrzu są wygodne w podawaniu marynowane grzybki. Oczywiście nie te leśne, do smaku których wszyscy zdążyliśmy się już przyzwyczaić, ale pieczarki polski hit eksportowy. Na nasz rodzimy rynek firma Łabimex wprowadziła właśnie marynowane pieczarki w nieznanych dotąd kompozycjach. Wśród przystawek pasujących do rozpływającej się w ustach karkówki czy delikatnej cukinii możemy wybierać pomiędzy Pieczarkami coctailowymi, Pieczarkami z ziołami lub Pieczarkami z oliwkami. Pieczarki coctailowe to słodka papryka pokrojona w kostkę, plasterki drobnej cebulki oraz niewielkich rozmiarów pieczarki zanurzone w aromatycznej marynacie z dodatkiem gorczycy i innych przypraw. Zioła prowansalskie, znana doskonale mieszanka pobudzająca zmysły powonienia i smaku, w połączeniu z niewielkimi grzybkami z pewnością ucieszy wszystkich miłośników pikli i wyrazistych, aromatycznych smaków (Pieczarki z ziołami ). Zupełnie innowacyjną, niespotykaną i zaskakująco smaczną propozycją, która właśnie poszerzyła gamę marynowanych specjałów dostępnych na sklepowych półkach, są Pieczarki z oliwkami. Obok niezaprzeczalnych walorów smakowych stanową świetną dekorację stołu, ale także ze względu na właściwości odżywcze oliwek, wnoszą do diety oliwkowy zestaw związków mineralnych takich jak fosfor, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Smacznie i zdrowo!
Mimo że miłośnicy kulinarnych szaleństw różnią się doborem ulubionych potraw, które chcieliby spożywać na świeżym powietrzu, to jest jednak coś, co łączy wszystkich każdy smakosz zwraca uwagę na odpowiedni dobór dodatków. Ketchup i musztarda to nie wszystko. Uzupełnieniem grillowanych pyszności muszą być oryginalne i wyrafinowane przystawki, które nadadzą daniom serwowanym w trakcie garden party niecodziennego wyrazu.