Seria Grunwaldzka to nowa propozycja wędlin z PMB. To, co odróżnia nową serię to wykorzystanie w wędlinach nietypowej, leczniczej przyprawy - czosnku niedźwiedziego.
Czosnek niedźwiedzi to rzadko spotykana przyprawa, która znalazła swoje zastosowanie także w branży spożywczej np. w serach czy też jogurtach. Jednak po raz pierwszy spotykamy się z jej wykorzystaniem także w branży mięsnej, w produktach Serii Grunwaldzkiej z PMB.
W skład Serii Grunwaldzkiej wchodzą następujące wędliny:
polędwica grunwaldzka
boczek grunwaldzki
szynka grunwaldzka
kiełbasa grunwaldzka
Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, wykorzystywana do przyrządzania potraw od tysięcy lat. Czosnek niedźwiedzi odgrywa bardzo ważną rolę w medycynie naturalnej. Stanowi cenne źródło magnezu, manganu, a także żelaza. Czosnek ten ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce. Jego zastosowanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, a także pobudzają apetyt.
Pomysł na nazwę Seria Grunwaldzka został zaczerpnięty z historii. W 2010 roku obchodzimy 600 rocznicę bitwy pod Grunwaldem, jednej z największych bitew w historii średniowiecznej Europy. Najprawdopodobniej żołnierze walczący w tej bitwie posilali się także mięsem doprawianym czosnkiem niedźwiedzim.