Listki nori Food Project

www.letscook.pl | 09/02/2009 12:02

Liście alg morskich, inaczej zwane sushi nori, to podstawowy składnik tradycyjnego sushi. Przy ich pomocy wykonać można kilka odmian rolowanego sushi:
- hoso maki zushi (cienkie) przygotowane z połowy listka nori z jednym rodzajem nadzienia,
- futo maki zushi (grube) przygotowane z całego listka nori z 2 do 4 rodzajami nadzienia,
- uramaki (odwrotnie zwijane) ryż znajduje się na zewnątrz, a listek nori wewnątrz, uzupełniony majonezem i dodatkami,
- temaki zushi (ręcznie zwijane w rożki) zrobione z 1 listka noriz nadzieniem z ryżu z dodatkiem warzyw i owoców morza, ułożone w bardzo fantazyjne zestawienia,
- gunkan maki (formowane w łódki) paski nori wypełnione pół na pół ryżem i dodatkami
takimi jak kawior, ikra lub posiekana w drobne kawałki ryba.
Algi stosować można także do sałatek lub dań z makaronem. Wypróbuj je również upieczone
jako snacki.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.