Grissini są to wyjątkowo długie chrupiące paluszki chlebowe oryginalnie pochodzące z Turynu i okolic. Podobno ich historia sięga aż XIV wieku. W chwili obecnej jedyne oryginalne, tradycyjne grissini są nadal modelowane i wypiekane w Turynie, zaś ich cechą charakterystyczną jest to, że są dużo dłuższe od typowych włoskich paluszków chlebowych. Trudno sobie wyobrazić włoską restaurację, w której grissini nie umilałyby oczekiwania na posiłek bądź towarzyszyłyby podczas śniadania. Świeże, lekkie i chrupiące, tradycyjnie zanurzane w pysznej oliwie z oliwek po prostu rozpływają się w ustach. Znakomity pomysł, aby w ramach wiosennej lekkiej diety wymienić ciężkie kaloryczne pieczywo na włoskie aromatyczne paluszki chlebowe, które można zabrać ze sobą wszędzie i schrupać na przykład z puszystym twarożkiem lub lekką świeżą sałatą.