Francuskie inspiracje na zimowe popołudnie

www.globuspolska.pl | 18/12/2008 09:12

Południowa Francja przywodzi na myśl Lazurowe Wybrzeże, lekką kuchnię oraz wakacje. Do tych ostatnich szczególnie tęsknimy zimą, gdy za oknem śnieg, a słońce pokazuje się rzadko. W takich chwilach warto przywołać letnie smaki i potrawy, które zachwycają wyglądem i aromatem, a ich podstawą są jarzyny. Chcąc, choć na chwilę zapomnieć o zimie wystarczy sięgnąć po warzywa na patelnię Nicea . Mieszanka plastrów cukinii, fasoli szparagowej, ryflowanej marchwi, cebuli, papryki, kukurydzy oraz różyczek kalafiora Romanesco stanowi zarówno bazę do przygotowania lekkiego dania, jak i inspirację na romantyczny, francuski wieczór. Warzywa na patelnię Nicea mogą stanowić pełne danie lub podstawę do przygotowania bardziej wyszukanej kompozycji. Wegetarianie będą delektować się smakiem jarzyn przyrządzonych na wybornej oliwie z oliwek, z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich, podanych ze świeżą bagietką oraz białym winem. Pole do popisu mają także zwolennicy dań mięsnych. Drób czy wołowina serwowana z lekkim sosem na bazie czerwonego wina, świeżego tymianku i natki pietruszki z dodatkiem duszonych jarzyn Nicea zroszonych kilkoma kroplami soku z cytryny stanowi istną ucztę dla zmysłów. W otoczeniu zapachów wonnych potraw wystarczą świece i nastrojowa muzyka Edith Piaf by, chociaż w wyobraźni, przenieść się na francuską riwierę i zapomnieć o panującym za oknem chłodzie.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.