mumomega jest jedynym na polskim rynku preparatem, zawierającym unikalne połączenie specyficznych kwasów omega-3 i omega-6 ważnych przed, w czasie i po ciąży zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) rozwijającemu się dziecku podczas ciąży, oraz niemowlęciu w czasie karmienia piersią jest całkowicie zależne od ich dostępności u matki, która otrzymuje je wraz z dietą. Wyniki wielu badań klinicznych potwierdzają pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na zdrowie kobiet będących w ciąży i kobiet karmiących piersią oraz na rozwój płodu i niemowlęcia. mumomega ma optymalny skład kwasów omega-3 i omega-6 dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Skład mumomega
Olej z ryb morskich o wysokiej zawartości DHA
Olej z wiesiołka
Przeciwutleniacz witamina E (jako D-alfa tokoferol uzyskany z soi)
Kapsułka: żelatyna, glicerol, woda
Znaczenie poszczególnych kwasów tłuszczowych zawartych w mumomega
Omega-3:
DHA kwas dokozaheksaenowy kwas strukturalny, budulec wszystkich nerwów i komórek w organizmie. Szczególnie dużo DHA jest w mózgu
i siatkówce oka. DHA pełni kluczową rolę w prawidłowym rozwoju mózgu
i wzroku.
EPA kwas eikozapentaenowy kwas funkcyjny, z którego powstają ważne substancje, eikosanoidy.
DPA kwas dokozapentaenowy kwas tłuszczowy stanowiący połączenie między EPA i DHA. W niektórych przypadkach może zastępować DHA.
Omega-6:
GLA kwas gammalinolenowy kwas, z którego w procesie metabolicznym,
w kontrolowany sposób, powstaje AA.
AA kwas arachidonowy kwas strukturalny, równie ważny jak DHA budulec błon komórkowych. Badania pokazują, że kwas AA jest szczególnie ważny dla procesu wzrostu płodu i niemowlęcia.
Korzyści, jakie daje stosowanie mumomega
Korzyści dla mamy
Zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu.
Kobiety przyjmujące kwasy omega-3 i omega-6 mają większe szanse donoszenia ciąży do końca i uniknięcia przedwczesnego porodu. W jednym z badań, z udziałem 5000 kobiet wykazano, że ryzyko przedwczesnego porodu jest prawie czterokrotnie wyższe w grupie kobiet, które nigdy nie jadły ryb (7,1%) w porównaniu z grupą, która spożywała ryby co najmniej raz w tygodniu (1,9%). Ryby są bogatym naturalnym źródłem WNKT.
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji okołoporodowej i złagodzenie jej objawów.
Badania nad podawaniem kwasów tłuszczowych kobietom cierpiącym na depresję
w ciąży i po porodzie wskazują na potencjalny pozytywny wpływ tych kwasów na zmniejszenie objawów depresji oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej. Spowolniony proces wyrównywania niedoborów DHA po porodzie może być związany ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się objawów depresyjnych.
Badanie z udziałem kobiet w ciąży cierpiących na depresję pokazało, że kobiety po
8 tygodniach przyjmowania kwasów omega-3 miały znacząco mniej nasilone objawy depresyjne w stosunku do grupy placebo. Kwasy omega-3 były dobrze tolerowane
i nie zanotowano objawów niepożądanych u kobiet i nowonarodzonych dzieci. Badacze podsumowali, że kwasy omega-3 mogą wykazywać korzyści terapeutyczne w depresji w czasie ciąży.
Korzyści dla dziecka
Rozwój funkcji poznawczych i motorycznych.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych w mózgu i tkance nerwowej niemowląt sugeruje, że spożycie DHA i AA w okresie ciąży i laktacji odgrywa istotną rolę
w optymalnym rozwoju czynności umysłowych. Badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania przez matkę większej ilości kwasów tłuszczowych na późniejszy lepszy rozwój umysłowy, większy iloraz inteligencji, lepszą koordynację ręka-oko,
i lepszy rozwój funkcji motorycznych u dziecka.
W badaniach, dzieci urodzone przez matki, których dieta była uzupełniana w DHA, uzyskiwały lepsze wyniki w testach na inteligencję w wieku czterech lat w porównaniu z dziećmi matek przyjmujących placebo. Również koordynacja ruchowa dzieci matek przyjmujących DHA była lepsza niż dzieci matek przyjmujących placebo.
Rozwój wzroku.
Zwiększone spożycie omega-3 DHA podczas ciąży ma pozytywny wpływ nie tylko na rozwój funkcji poznawczych i motorycznych, ale i ostrość widzenia u niemowląt
w wieku 6 i 11 miesięcy. W wielu badaniach oceniano potencjalny związek między rozwojem wzroku u potomstwa a spożyciem kwasów tłuszczowych przez matkę. Okazało się, że dzieci matek spożywających dużo kwasów tłuszczowych miały lepiej rozwiniętą ostrość widzenia.
Lepszy sen niemowlęcia.
Tę korzyść większość młodych matek uzna za bezcenną. W badaniu przeprowadzonym w USA w 2002 r. stwierdzono, że noworodki matek z wyższym stężeniem DHA we krwi miały spokojniejszy i mniej aktywny sen, oraz mniej przejść ze stanu spania do czuwania, niż w przypadku matek o niższym stężeniu DHA. Inaczej mówiąc: lepiej spały. Zinterpretowano to jako objaw większej dojrzałości ośrodkowego układu nerwowego w grupie z wyższym stężeniem DHA.
Zmniejszanie ryzyka rozwoju alergii.
Wyniki kilku badań klinicznych nad wpływem kwasów tłuszczowych omega-3 na ryzyko wystąpienia alergii sugerują, że niski poziom kwasów tłuszczowych w mleku matki może zwiększać ryzyko występowania alergii u dziecka, a przyjmowanie kwasów tłuszczowych przez kobietę podczas ciąży może odgrywać istotną rolę
w zapobieganiu rozwoju alergii u dziecka.
Mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy w dzieciństwie.
Badanie w Skandynawii wykazało, że u potomstwa kobiet, które przyjmowały podczas ciąży suplement diety zawierający DHA zaobserwowano zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu I.
Zmniejszanie ryzyka nadciśnienia tętniczego w dorosłym wieku.
Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazało, że uzupełnienie diety
w WNKT w okresie niemowlęcym ma związek z niższym ciśnieniem krwi
w późniejszym dzieciństwie. Ponieważ ciśnienie krwi w dzieciństwie ma wpływ na ciśnienie w wieku dorosłym, badacze stwierdzili, że wczesne podawanie kwasów tłuszczowych może spowodować zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób serca
i naczyń w wieku dorosłym.