Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości.
Kiełki lucerny obniżają również poziom złego" cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm. '
SMAK
Kiełki lucerny mają bardzo delikatny smak. Spożywa się je głównie jako dodatek do kanapek i sałatek. Jednakże należy pamiętać, że kiełki lucerny dodaje się do sałatki tuż przed podaniem - w przeciwnym razie rozmiękną" pod wpływem sosu.
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości.
Kiełki lucerny obniżają również poziom złego" cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm.