SodaStrem przygotowała pyszny syrop Ginger Beer, dzięki któremu szybko przyrządzimy go we własnej kuchni!
Wielkimi krokami zbliża się ochłodzenie. Już wkrótce naszym największym marzeniem będzie wieczór pod kocem z kubkiem czegoś rozgrzewającego w dłoni. Oprócz tradycyjnych już herbat czy mleka z miodem, warto mieć pod ręką napój imbirowy, który może być ciekawym urozmaiceniem w naszej kuchni.
Sam imbir przywędrował do nas z daleka. Pochodzi z Indii i Chin, spotkać go można również na Jamajce i w innych rejonach podrównikowych. Jego korzeń jest stosowany jako przyprawa, dodaje ostrego, wyrazistego smaku różnym potrawom i napojom. Odmianą tradycyjnego napoju imbirowego przyrządzanego z cytryną i miodem jest Ginger ale, czyli bezalkoholowy imbirowy napój musujący. Jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Wytwarza się go z wody gazowanej, syropu cukrowego oraz ekstraktu imbirowego. Często jest wykorzystywany jako składnik drinków i koktajli. Syrop do takiego właśnie napoju przygotowała SodaStream.
Syrop Ginger Beer, bo o nim mowa, doskonale rozgrzewa i jest uwielbiany przez dzieci. Ma słodki, oryginalny smak, rzadko spotykany w Polsce. Jak zamienić go w pyszny napój? To bardzo proste Potrzebujemy do tego urządzenia SodaStream, syropu i wody z kranu. Wodę nalewamy do butelki dołączonej do zestawu, za pomocą urządzenia nagazowujemy ją do poziomu, który nam odpowiada, dodajemy syrop. I napój imbirowy gotowy!
System SodaStream jest ekologiczny - nie wymaga użycia energii elektrycznej a także dzięki niemu nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami PET. Butelkę dołączoną do zestawu można używać 3 lata i zastępuje 2000 butelek PET!
2