Smak i zapach świeżego domowego chleba wielu osobom przypomina dzieciństwo. We wspomnieniach pozostały kromki chleba z masłem i serem, chrupiące bułki na śniadanie, kanapki zabierane do szkoły. I mimo, iż w sklepach można teraz kupić wiele rodzajów pieczywa, to jednak chleb zrobiony samodzielnie w domu smakuje zupełnie inaczej.
Pieczenie chleba w piekarniku jest trudne. Trzeba nie tylko dobrać składniki, ale też odpowiednio je wymieszać, poczekać aż ciasto wyrośnie, nastawić odpowiednią temperaturę, wybrać sposób grzania. A i tak łatwo o zakalec czy nierównomierne przypieczenie skórki. Osiągnięcie wprawy oznacza szereg eksperymentów i prób. Ponadto chleb pieczony w piekarniku często wysycha. Niektórzy sugerują, że dobrym rozwiązaniem jest wstawianie do piekarnika pojemnika z wodą. My odradzamy ten sposób to najprostsza droga do korozji i zniszczenia urządzenia. Wnętrza tradycyjnych piekarników nie są przystosowane do nadmiernej wilgoci, dlatego nie powinno się w nich wytwarzać pary. Czy to oznacza, że mniej sprawni kucharze są skazani jedynie na kupne pieczywo? Niekoniecznie. Osobom ceniącym smak domowego, własnoręcznie zrobionego chleba oraz wszystkim, dla których istotna jest możliwość precyzyjnej kontroli składników ze względu na troskę o zdrowie polecamy wypiekacz chleba Electrolux EBM8000.
Wypiekacz do chleba Electrolux o mocy 680 W pozwala wybrać stopień zarumienienia skórki oraz wielkość chleba, który chcemy upiec. Można w nim przygotować różne rodzaje pieczywa i ciast. Do wyboru jest, aż 15 różnych programów. Razem z wypiekaczem użytkownik dostaje miarkę oraz dwie formy prostokątną i okrągłą, obie pokryte powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu łatwo jest z nich wyjąć upieczony bochenek i łatwo je później umyć. Wypiekacz sam zagniata ciasto, więc użytkownikowi pozostaje jedynie dodać odpowiednie składniki i nastawić program. Do urządzenia dołączone są przepisy m.in. na chleb biały, razowy, francuski czy bezglutenowy. Przepisy można wzbogacać dodając do chleba rodzynki, żurawinę, pestki dyni czy słonecznika. W wypiekaczu jest też możliwość przygotowania ciasta, placków, budyniu czy dżemu. Wszystkie ustawienia łatwo wybrać na wyświetlaczu LCD, na którym też widać w jakiej fazie pieczenia znajduje się nasz chleb. Postęp można również podglądać przez szybkę znajdującą się w pokrywie. Jeśli ktoś chce mieć ciepły chleb, gdy będzie go wyjmować z formy, może wykorzystać funkcję podtrzymywania ciepła przez 60 minut po zakończeniu programu.
Wypiekacz chleba Electrolux, to nieoceniona pomoc przy przygotowywaniu smacznego domowego pieczywa. Pozwala cieszyć się smakiem świeżego chleba każdego dnia. A satysfakcja z własnoręcznie zrobionego pieczywa jest z pewnością bezcenna.