Sery prosto z góralskiej kuchni

Informacja prasowa | 13/07/2012 10:07

Regionalna kuchnia góralska ukształtowana została w trudnych warunkach klimatycznych i materialnych. Twarde warunki klimatyczne i ubóstwo kamiennej gleby czyni pożywienie Zaiste po spartańsku jednostajnym. Do podstawowych potraw zaliczano to wszystko co Ubogie góralskie gospodarstwo wyprodukowało na własne potrzeby.

Jednak wśród produktów z góralskiej kuchni były takie , które górale spożywali sporadycznie, od święta , ponieważ stanowiły środek płatniczy- do nich należało mleko słodkie i kwaśne, sery białe,

OSCYPKI I KORBACIK.Wymienione sery : serki typu oscypkowego , kor baciki warkoczyki serowe, dzięki unikalnemu smakowi można jeść nieprzetworzone , lub wykorzystać jako dodatek do sałatek czy innych potraw.

SERKI TYPU OSCYPKOWEGO /OSCYPEK/ - który w przeszłości używany był jako środek płatniczy obecnie jest jednym z najważniejszych produktów turystycznych sławiących region poza granicami kraju. Sposób jego wyrobu jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Serek ten powinien mieć kolor słomkowy, zwartą strukturę , słonawy smak i kształt zbliżony do wrzeciona. Można go jeść na surowo, bądź podpiec w piekarniku z boczkiem, szynką , nadaje się na grilla / całorocznego/ w każdej postaci smakuje wyśmienicie.


KORBACIK SEROWY WARKOCZYK / naturalny i wędzony/ - to produkt z sera parzonego , wędzony lub niewędzony, w kształcie małego biczyka o długości od 10 do 50 cm. Jest on wyrabiany przy użyciu tradycyjnej metody , zgodnie z którą sfermentowany, częściowo dojrzały ser w grudkach jest parzony w gorącej wodzie a następnie wyciągany w długie nitki znane pod tradycyjną nazwą VOJKY
Nitki te są następnie zaplatane na kształt małego biczyku.
Swoje charakterystyczne właściwości organoleptyczne serki te zawdzięczają włóknistej konsystencji
Nitek wyciąganych z sera parzonego.
Warkoczyk wędzony - ma barwę od żółtej do złocisto-żółtej z zapachem dymu / wędzenie dymem z drzewa olchowego/
Warkoczyk naturalny ma barwę od białej do kremowo- białej bez aromatu dymu. /

Wymienione produkty - są produkowane nadal tymi metodami w Milk Trade w Czechach Firmie tej udało się z produktów z ubogiej kuchni góralskiej stworzyć produkt wyjątkowy

Jest to : Ser Janosika wędzny i naturalny 280g w opakowaniu Otwórz/Zamknij

Oraz Mix Serowy 180g Otwórz/Zamknij - jest połączeniem produktu warkoczyk naturalny i wędzony z serkiem typu oscypkowego w profesjonalny opakowaniu Otwórz /Zamknij.

Koneser serów dzięki nim będzie miał ucztę serową do czego zaprasza producent.


Galeria:

Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.