Sery prosto z góralskiej kuchni

milk-trade | 18/07/2012 08:07

Regionalna kuchnia góralska ukształtowana została w trudnych warunkach klimatycznych i materialnych. Twarde warunki klimatyczne i ubóstwo kamiennej gleby czyni pożywienie zaiste po spartańsku jednostajnym. Do podstawowych potraw zaliczano to wszystko co ubogie góralskie gospodarstwo wyprodukowało na własne potrzeby. Jednak wśród produktów z góralskiej kuchni były takie , które górale spożywali sporadycznie, od święta , ponieważ stanowiły środek płatniczy- do nich należało mleko słodkie i kwaśne, sery białe.

OSCYPKI I KORBACIK.
Wymienione sery : serki typu oscypkowego , kor baciki warkoczyki serowe, dzięki unikalnemu smakowi można jeść nieprzetworzone , lub wykorzystać jako dodatek do sałatek czy innych potraw.

SERKI TYPU OSCYPKOWEGO /OSCYPEK/ - który w przeszłości używany był jako środek płatniczy obecnie jest jednym z najważniejszych produktów turystycznych sławiących region poza granicami kraju. Sposób jego wyrobu jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Serek ten powinien mieć kolor słomkowy, zwartą strukturę , słonawy smak i kształt zbliżony do wrzeciona. Można go jeść na surowo, bądź podpiec w piekarniku z boczkiem, szynką , nadaje się na grilla / całorocznego/ w każdej postaci smakuje wyśmienicie.

KORBACIK SEROWY WARKOCZYK / naturalny i wędzony/ - to produkt z sera parzonego , wędzony lub niewędzony, w kształcie małego biczyka o długości od 10 do 50 cm. Jest on wyrabiany przy użyciu tradycyjnej metody , zgodnie z którą sfermentowany, częściowo dojrzały ser w grudkach jest parzony w gorącej wodzie a następnie wyciągany w długie nitki znane pod tradycyjną nazwą VOJKY
Nitki te są następnie zaplatane na kształt małego biczyku.
Swoje charakterystyczne właściwości organoleptyczne serki te zawdzięczają włóknistej konsystencji Nitek wyciąganych z sera parzonego.
Warkoczyk wędzony - ma barwę od żółtej do złocisto-żółtej z zapachem dymu / wędzenie dymem z drzewa olchowego/
Warkoczyk naturalny ma barwę od białej do kremowo- białej bez aromatu dymu. /

Wymienione produkty - są produkowane nadal tymi metodami w Milk Trade w Czechach
Firmie tej udało się z produktów z ubogiej kuchni góralskiej stworzyć produkt wyjątkowy
Jest to :
Ser Janosika wędzny i naturalny 280g
Oraz Mix Serowy 180g - jest połączeniem produktu warkoczyk naturalny i wędzony z serkiem typu oscypkowego w profesjonalny opakowaniu Otwórz /Zamknij.
Koneser serów dzięki nim będzie miał ucztę serową do czego zaprasza producent.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.