Pesto alla Genovese Develey

Develey | 19/06/2012 16:06

Włoskie lato na talerzu smakuje słońcem, dojrzałymi pomidorami i złocistą oliwą z oliwek. Wysmakowane włoskie potrawy pełne są najlepszej jakości ziół i dojrzewających wędlin, a włoskie Mammy najchętniej serwują swoim gościom pyszne makarony z dodatkiem parmezanu.

Niekwestionowanym królem włoskiej kuchni pozostaje jednak Pesto, które ze względu na wyjątkowy smak, Włosi dodają
do niezliczonej ilości potraw m.in. do chleba, makaronów, sałaty i sera. Jak sprawić,
by polskie lato chociaż odrobinę przypominało to włoskie? Odpowiedź jest jedna skosztować wyjątkowego Pesto alla Genovese od Develey

Pesto alla Genovese to aromatyczny zielony sos pochodzący z włoskiej Genui. Do jego przygotowania Włosi wykorzystują najlepszej jakości listki bazylii, złocistą oliwę z oliwek, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Co kraj, to obyczaj, więc do tego zestawu, Sycylijczycy dodają jeszcze suszone w słońcu pomidory i zamiast standardowego Pesto alla Genovese otrzymują własną, niemniej smaczną wersję czerwonego Pesto alla Siciliana.

Włosi opracowali już pełny alfabet potraw przygotowywanych na bazie pesto,
a w międzyczasie ten aromatyczny sos podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Najczęściej stosowane jest ono do różnego rodzaju past, sosów, sałatek i przekąsek,
ale regionalne kuchnie zaadaptowały je także do swoich tradycyjnych potraw. Dla przykładu, Australijczykom komponuje się ono nawet ze stekiem z krokodyla i mango! W polskiej kuchni możemy dodawać je do kopytek, lekkich sałatek, czy chociażby gotowanych, młodych ziemniaków.

Tego lata, Develey, producent uwielbianych przez smakoszy musztard i sosów, zabiera nas w kulinarną podróż na Półwysep Apeniński dzięki wyjątkowemu Pesto alla Genovese.

W małym praktycznym, 190g, słoiczku producentowi udało się zamknąć prawdziwy smak Italii. Przygotowując ciekawe urozmaicenie tradycyjnego obiadu musimy pamiętać, że pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.