Mak mielony marki BackMit - sposobem na kulinarny sukces

BackMit | 18/08/2011 11:08

Rogaliki, torty, babki, kruche ciasta - wiele można wymieniać przykładów wykorzystania maku do ulubionych wypieków. Firma VOG Polska Sp. z o.o. stworzyła bowiem produkt ułatwiający przygotowanie zarówno makowców jak i innych przysmaków.

Czysty Mak mielony marki BackMit gwarantuje szybkie i łatwe pieczenie, jest gotowy do użytku po dodaniu gorącego mleka, umożliwi przyrządzanie pysznych, zdrowych i różnorodnych smakowo makowych specjałów.

Z kulistej, szarej torebki, zwanej makówką wydobywane są nasiona o charakterystycznym smaku i aromacie. Oprócz walorów smakowych należy podkreślić ich cenne właściwości prozdrowotne. Nasiona maku stanowią źródło witamin A, C, D, E i B3, które wzmacniają odporność oraz dodatkowo odpowiedzialne są za właściwe funkcjonowanie mózgu. Co więcej, mak bogaty jest w wapń, niezbędny dla poprawnego rozwoju kośćca i układu krwionośnego. Zawarty w maku, błonnik ogrywa z kolei ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Mak wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe. Odpowiedzialne są za to kwas linolowy, który chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu oraz kwas oleinowy, przeciwdziałający rozwojowi komórek nowotworowych.

Jak makiem zasiał

Polska tradycja kulinarna bardzo często opiera swoje receptury na daniach przyrządzanych z maku. Makowce, makówki, czy zaczerpnięta z tradycji Wschodu, kutia to propozycja słodkich przysmaków na Święta Bożego Narodzenia. Makowe babki i mazurki to wypieki obecne
na wielkanocnych stołach, słodkie rogaliki z dodatkiem maku
z bakaliami, wzbogacają zaś kosz piknikowy wakacyjnych wycieczek. Tort z masą makową to natomiast idealne uzupełnienie przyjęcia urodzinowego, a ciasto makowe w kształcie serca może stanowić oryginalny prezent dla naszych bliskich. Dla wielu niewtajemniczonych w kunszt kucharski przepisy na makowe delicje zdają się być jednak niełatwe w wykonaniu. Czasochłonne mielenie nasion w maszynce, czy ucieranie ich w makutrze to główne utrudnienia. Mak marki BackMit jest rozwiązaniem tych problemów. Produkt jest bowiem zmielony oraz gotowy do użytku bezpośrednio po dodaniu mleka. Ponadto warto wspomnieć, iż specjalna receptura Maku marki BackMit gwarantuje możliwość przyrządzenia wielu ciast, nie tylko makowców o ukierunkowanym smaku. Różnorodne, makowe przysmaki będą więc mogły zagościć na naszych stołach podczas każdej okazji, a my zyskamy cenny czas na przygotowania do niezapomnianych uroczystości.

100 % natury

Stojąc przed wyborem artykułów spożywczych coraz częściej zwracamy uwagę na ich ekologiczne pochodzenie. Mak mielony marki BackMit spełnia pod tym względem wszelkie kryteria. Do jego produkcji wykorzystywane są surowce najwyższej jakości, sprawdzane na bieżąco przez państwowy urząd kontroli jakości. Gatunkowo najlepszy mak poddawany jest opatentowanemu procesowi, który umożliwia wykorzystanie go do celów spożywczych. Co więcej, wyrób marki BackMit wolny jest od dodatków i środków konserwujących, zapewniając tym samym naturalność i indywidualność własnych receptur. Warto też zwrócić uwagę na fakt, iż świeżo zmielony mak jest natychmiast pakowany w atmosferze spożywczego gazu obojętnego, który zapewnia długi okres przydatności do spożycia. Estetyczne opakowania,chroniące zawartość przed światłem, urozmaicono dodatkowo przepisami na smaczne makowe wypieki. Mak mielony marki BackMit dostępny jest w dwóch gramaturach 200g i 1kg, co umożliwi dobór ilości do przewidywanych porcji wypieków.


Zdjęcia i kolory dają ogólne wyobrażenie o produktach i mogą odbiegać od rzeczywistego wyglądu.
Zastrzega się możliwość błędów w opisach na stronie WWW.